Κατά περιόδους βρίσκω το blogging αφόρητα βαρετό. Αλλά και κάτι που σίγουρα σε κρατά in touch με την επικαιρότητα. Σε εγρήγορση. Η καθημερινή ζωή έτρεχε πάντοτε μα πάντοτε πιο γρήγορα από το διαδίκτυο. Συνεπώς είναι στιγμές που μέχρι να προσπαθήσεις να γράψεις κάτι on blog, έχει ήδη περάσει ανεπιστρεπτί στην ιστορία. Ήταν και ο Σεπτέμβρης της μετάβασης, που όλες οι αναλύσεις γίνονται…λύσεις, ελέω φθινοπωρινών αποδράσεων, συναυλιών και ταινιών. Συγκέντρωσα λοιπόν, και μέχρι να πάρουν τα γεγονότα, οι κρίσεις και οι επικρίσεις τη γνώριμη blog-μορφή τους, κάποια συμβάντα τοπικά και μη, που πρέπει να κάνουμε focus:1. Επί του πιεστηρίου…Η βορβορώδης ευεξία του στόμφου, της γλοιώδους φιλοφρόνησης, της ακατάσχετης λογοδιάρροιας χτύπησε και πάλι. Τόπος, αίθουσα τέχνης Κοζάνης. Εκδήλωση για τα 106 χρόνια από την ίδρυση της τοπικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας, της επονομαζόμενης «Πανδώρας». Χωρίς χαχανητά παιδιών και νεανικό σφρίγος. Μια εκδήλωση για μεγαλύτερες ηλικίες που κατέκλυσαν είναι η αλήθεια το χώρο. Fake σοβαροφάνεια, άγονος υφέρπον τοπικισμός, βραβεύσεις επί βραβεύσεων, ενδυματολογική ομοιομορφία. Εντάξει για τους ντόπιους και «παλαιούς» της πόλης σίγουρα σκορπά «ρίγη συγκίνησης» όπως ειπώθηκε. Υπάρχουν κι άλλοι όμως. Το πιο ενεργό κομμάτι της πόλης, από 20-40 ετών, που διατηρούνται στον πάγο από την πόλη. Προτείνω δε, αντί να μοιραστεί Cd με πλήθος τοπικών κομματιών υπό της Πανδώρας όπως ανακοινώθηκε, να μοιραστεί μία κόπια του και εκπαιδευτικού φιλμικού αριστουργήματος «Ανάμεσα στους τοίχους» του Γάλλου Λοράν Καντέ. Κάτι περισσότερο θα μάθουμε…
2. Στις 11 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της «Λασσάνειου Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης». Το αρχοντικό Λασσάνη αποκτά ζωή με την έκθεση χαρτών (για δύο μήνες) “Η Κοζάνη στον Κόσμο των Χαρτών”, η οποία επιτέλους αιμοδοτεί ένα αρχοντικό που τόσα χρόνια φτιάχνεται και φτιάχνεται…
3. Ένα μεγάλο μέρος φωτογραφιών του παλμαρέ του Νίκου Πολίτη σταθμεύει στην Κοζάνη. 36 ενσταντανέ που άλλα τραβήχτηκαν από επαγγελματίες του είδους με άρτια τεχνική και άλλες από εραστές της αποτύπωσης της «αποφασιστικής στιγμής» και απεικονίζουν στιγμιότυπα καθημερινότητας όπως επίσης και πορτρέτα παιδιών την περίοδο 1915-1950. Στην αίθουσα του Ελκεπά, πλησίον της Μητρόπολης, από 22/10-16/11. Εύγε στο φωτογραφικό εργαστήρι Κοζάνης που συνεργάστηκε με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσ/νίκης. Εξωστρέφεια ο μόνος δρόμος. Αναμένω όμως και κάτι εντελώς σύγχρονο…
4. Εκτός πολεοδομικών ορίων της Κοζάνης συμβαίνουν αρκετά που ερεθίζουν τις αισθήσεις. Τηλεοπτικά τα «Άγρια Παιδιά» εισήγαγαν νέα ήθη, σύγχρονα και μοντέρνα, στην ελληνική αυτιστική τηλεόραση. Ένα σίριαλ με ημιαυτοτελή επεισόδια που κάνει focus στις επιμέρους ιστορίες που συμβαίνουν στα όρια μιας παρέας στην Αθήνα και όχι στις ίδιες καθ’ αυτές ζωές των ηρώων. Μια παρέα 23χρονων αγοριών με κοινές αγάπες το σκέιτ, το ίντερνετ, τις βόλτες. Αστική κουλτούρα, μια επικίνδυνη πορεία προς την ενηλικίωση, ανεκπλήρωτοι έρωτες και όνειρα, μια φέτα από πραγματικές συνθήκες καθημερινότητας με τα καλά και τα άσχημά της, Όλα μαζί συνθέτουν ένα μείγμα εκρηκτικό, με μπόλικη αδρεναλίνη, ατόφιο συναίσθημα και βλέμμα κινηματογραφικό. Ξεχάστε τις πρόχειρες λήψεις, τα τρικάμερα πλάνα και τον κακό φωτισμό. Κάμερα που χορεύει και βυθίζεται σαν νυστέρι στις ψυχές και στις αγωνίες των νέων. Γι’ αυτό ευθύνεται ο Σαλονικιός σκηνοθέτης Χ. Νικολέρης, γνωστός για τα βιντεοκλίπ του, βραβευμένος στο Λ. Άντζελες για την μικρού μήκους «Νάρκες». Την παρέα της Ν-Orasis, που ευθύνεται για ότι πιο εμπνευσμένο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο σελιλόιντ συμπληρώνουν ο οπερατέρ Κ. Σταμπολής και φυσικά ο Χ. Νικολέρης σεναριογράφος και πρωτομάστορας της ιδέας από τα χρόνια ακόμη που έγραφε την περιβόητη και ομώνυμη στήλη στην Παράλλαξη, γνωστό free press της Θεσ/νίκης. Όσον αφορά το επώνυμο ενός από τους πρωταγωνιστές (Αλμπάνης) ουδέν σχόλιον…
5. Το νέο ραδιοφωνικό εγχείρημα στη Θεσ/νίκη που ονομάζεται «OFFRADIO». Αυστηρά μονάχα μέσω διαδικτύου, από ένα τμήμα της πάλαι ποτέ κραταιάς ομάδας του REPUBLIC. Φρέσκο, καινοτόμο, τολμηρό, συστατικά δηλαδή που θα έπρεπε να έχει κάθε ραδιοφωνικός σταθμός που σέβεται πρώτα απ’ όλα τον εαυτό του..
6. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο τελευταίο-collectors only- τεύχος του free press LIFO. Issue in issue. Η υπόγεια ζωή, για αυτά (τα αξιόλογα) που δεν φαίνονται, για τη σύγχρονη Τέχνη που διευρύνει το βλέμμα. Black and white φωτογραφίες υψηλής αισθητικής αξίας, Νέο Μουσείο Ακρόπολης, τομή στην δυσωδία που αναδίδεται από παντού, χορογραφία γραφιστικής, φουτουριστικό κόμικ-εργόχειρο από έναν αυθεντικό ποιητή των εικόνων, των λέξεων και των σωμάτων, σύγχρονο και μεταμοντέρνο, ό,τι πολυτιμότερο έχει αναδείξει η γενιά των σημερινών 45άρηδων. Και μαζί ένα τεύχος του μυθικού «Κοντροσόλ στο Χάος» που πριν από 22 χρόνια έσκασε σαν βόμβα στην ελληνική πραγματικότητα. Η τριπλέτα Παπαϊωάννου-Μπίστικας-Αβούρης και πλάι με το «Τέταρτο» ο Χατζιδάκις. Οι συγκρίσεις με το σήμερα σε κονιορτοποιούν…
7. Μία είσοδος και μία έξοδος. Ο Δημήτρης Δανίκας, γνωστός και μη εξαιρετέος κριτικός κινηματογράφου στα «ΝΕΑ» προσθέτει πινελιές ραδιοφωνικής «γκουρμέ» ευαισθησίας, μπλέκοντας τους Royksopp με τη Σκάρλετ Γιόχαανσον. Στον “Arrena 89.2” . Η αποχώρηση από τη σαββατιάτικη στήλη του στην Ελευθεροτυπία, του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου, για χάρην του LIFO. Το ρέκβιεμ ενός μποέμ της γραφής, ενός κοσμοπολίτη της ζωής, ενός ρομαντικού της δημοσιογραφίας. Τα editorial του στη LIFO ακριβοθώρητα κεντήματα λέξεων, κατάστικτα από συναίσθημα. Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο του «Αντίο παλιέ κόσμε» καταλαβαίνουν...
8. Το 21ο Κινηματογραφικό Πανόραμα της Ελευθεροτυπίας. Επιτέλους cine festival για την αφεντιά μου το τελευταίο τετραήμερο του Πανοράματος. 11 μέρες κινηματογραφικής απόλαυσης εστιασμένες στην Ευρώπη. Με πρεμιέρα το «Αθήνα-Κων/νούπολη» του Ν. Παναγιωτόπουλου, με σκηνές και από Κοζάνη…Με πολλές αβάν πρεμιέρ ταινιών όπως το «Περί τυφλότητας» του Μερέγιες που διασκευάζει Σαραμάγκου, αφιέρωμα σε φιλμ επιστημονικής φαντασίας, θεματική για το σεξ στον κινηματογράφο, λαμπερές παρουσίες του Αλέν Κορνό, της Βαλέρια Γκολίνο και του μεγάλου Δασκάλου Κένεθ Λόουτς…
(Π.Α)